Marketing

Uitgeven in eigen beheer, waarom zou je dat doen?


Het is tegenwoordig steeds hipper om je boek in eigen beheer uit te geven. Veel schrijvers kiezen ervoor om dit avontuur aan te gaan in plaats van de traditionele weg te bewandelen. Waarom is dat? En wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Daar vertellen we je graag iets meer over!

Vrijheid, blijheid 🙂

Een groot voordeel van uitgeven in eigen beheer is de vrijheid die je hebt. Wil jij een felrode omslag met een roze poppetje erop dat enorm vloekt? Dan kan dat gewoon! Je beslist helemaal zelf hoe jouw boek eruit komt te zien, hoe je de tekst opmaakt en welke illustraties je wel of niet toevoegt. Niemand die (in tegenstelling tot het uitgeven via een uitgeverij) jou vertelt wat je moet doen!

Daarnaast beslis je helemaal zelf hoe jij jouw boek aan de doelgroep gaat brengen. Welke promotieactiviteiten zet je in en hoe wil jij dat het boek getoond wordt? Geen regeltjes en mensen die de baas willen spelen over jouw boek!

Zelf je team samenstellen

Wat je zelf kunt doen doe je natuurlijk helemaal zelf. Maar iedereen kan wel wat hulp gebruiken! Op het moment dat je je boek in eigen beheer uit gaat geven kun je helemaal zelf beslissen wie er mee mag werken aan jouw succes en wie je er liever niet bij betrekt. Wel zo prettig!

Winst (cashen!)

Doordat jij de baas bent over jouw eigen boek en niemand anders hier iets over te zeggen heeft, ben jij ook degene die 100% van de winst ontvangt! Via een uitgeverij blijft er vaak maar weinig over voor de schrijver (vaak is dit maar 10%). Wel moet je er rekening mee houden dat als je je boek wilt verkopen via een (web)winkel je een percentage moet afdragen. Maar goed, dat beslis je dan in ieder geval zelf!

Geen maandenlang nagelbijten

Indien je hebt besloten dat je je boek op de traditionele wijze wilt uitgeven, begint het proces van uitgeverijen aanschrijven. De kans is erg klein dat je boek daadwerkelijk door een uitgeverij wordt aangenomen (minder dan 10%). Je moet dus van hele goeden huize komen om bij deze lucky few te mogen horen! Je kunt je dan ook wel voorstellen dat dit hele proces enorm tijdrovend is en er maanden (of jaren) over heengaan voordat je een uitgeverij hebt gevonden. Wil jij jouw “baby” dus snel in handen hebben dan is uitgeven in eigen beheer een top optie! Je bepaalt helemaal zelf wanneer je je boek lanceert en hoe snel je de verkoop wilt starten.

En de nadelen dan?

Natuurlijk heeft het uitgeven in eigen beheer ook nadelen! Niet alles is rozengeur en maneschijn. Nadelen hiervan kunnen zijn:

  • Gebrek aan expertise: op het moment dat je niet de juiste kennis hebt of over een geschikt netwerk beschikt kan het wat lastig worden. Je wilt namelijk geen steekjes laten vallen en alles tot in de puntjes geregeld hebben. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor het inzetten van een redacteur en/of vormgever. Dit alles regelen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.
  • Investeringsrisico: het klinkt natuurlijk heel mooi, die grote winstmarge, maar hier komt wel een investering bij kijken. Bij traditioneel uitgeven maak je weinig kosten, bij uitgeven in eigen beheer doe je dat wel. Deze lopen op naarmate je ambities. Ga je je boek zelf uitgeven, start dan niet meteen met een te grote oplage.
  • Te weinig marketingkracht: wil jij jouw boek bij de lezers onder de aandacht krijgen dan zul je een goed marketingplan moeten opstellen. Ook hierbij geldt weer: kennis is een must! Uitgeverijen hebben een breed marketingapparaat bestaande uit journalisten, mailinglijsten, sociale mediakanalen etc.  Dat is natuurlijk enorm handig, maar je betaalt er wel flink voor.

Keuzes, keuzes en nog eens keuzes

Het is dus niet zo dat uitgeven via de traditionele weg per definitie slechter is dan uitgeven in eigen beheer. Het ligt helemaal aan jouzelf en aan hoe jij in de wedstrijd staat. Overweeg alle keuzes heel goed en hou jezelf een eerlijke spiegel voor. Waar liggen jouw kwaliteiten en waarbij heb je hulp nodig?

We horen graag wat voor jou de voorkeur heeft! Laat het ons weten in een reactie hieronder.