Ontwerp

Welke lettertypes gebruik je voor jouw boek?


De wondere wereld van “fonts” (Engelse woord voor lettertypes). Duizenden opties maar wat zijn nu de do’s en don’ts bij het kiezen van een geschikt lettertype voor jouw boek? Deze keuze is belangrijker dan je soms zou denken. Het moet duidelijk zijn maar ook goed aansluiten bij de sfeer van het boek. Je wilt bijvoorbeeld geen horror-gevoelens opwekken bij een romantisch verhaal. Waar je allemaal op moet letten vertellen we je in deze blog.

Lettertypes met of zonder schreef?

Een van de belangrijkste verschillen in lettertypes zijn lettertypes met schreef (Serif) of zonder schreef (Sans Serif). Uit diverse onderzoeken blijkt dat wij lettertypes met schreef (“een streepje”) beter kunnen lezen en interpreteren. Het menselijk brein herkent letters eenvoudiger en sneller zonder dat je de hele letter hoeft te hebben gelezen.

Titel/omslag

Bij de keuze van een lettertype voor je titel die o.a. op de omslag terugkomt, is het belangrijk om bovenstaande volledig los te laten. De sfeer en uitstraling van het lettertype is hierbij vele malen belangrijker dan de leesbaarheid. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je een onleesbaar lettertype moet uitkiezen maar het is iets minder belangrijk. Schrijf je een boek over de geschiedenis, kies dan ook voor een klassiek en sierlijk lettertype. Ga dus écht voor een beleving!

Koppen

In de meeste boeken wordt er gewerkt met koppen. Hiervoor worden meestal lettertypes zonder schreef gebruikt. Deze mogen ook wat meer uitstraling bevatten maar hoeven niet zo eigenzinnig te zijn als de titel op de omslag.

Inhoud

De inhoud van je boek is het allerbelangrijkste. Dit is immers de informatie waar het allemaal om draait! Het zijn meestal lange stukken tekst die makkelijk leesbaar moeten zijn. Daarom wordt er bij voorkeur gekozen voor een lettertype met schreef. Trek maar eens wat boeken uit de kast, dan zal je zien dat deze meestal een duidelijk leesbaar lettertype hebben met schreef!

Dit geldt natuurlijk vooral bij leesboeken. Maak je een fotoboek met korte tekstjes erbij dan is de leesbaarheid iets minder belangrijk en kun je ook voor een lettertype zonder schreef gaan.

Meest voorkomende lettertypes

Er zijn een aantal lettertypes die veelvoudig worden gebruikt voor schrijvers/ontwerpers van boeken. Voorbeelden hiervan zijn:

Lettergrootte

Niet alleen het lettertype maar ook de gr­­ootte is belangrijk. Een te klein lettertype is niet goed leesbaar maar een te groot lettertype leest ook niet fijn. Meestal wordt gekozen voor een lettergrootte 10, 11 of 12. Voor welke grootte je kiest, hangt af van een persoonlijke voorkeur, doelgroep en het lettertype. Zoals je bij bovenstaande lettertypes al kunt zien is de één uit zichzelf al wat groter dan de ander.

TIP: print op ware grootte!

Voordat je je boek laat produceren is het handig om te kijken of het lettertype zo uit gaat pakken als jij dat wilt. Print daarom een deel van je boek op ware grootte uit. Bij het printen van de gewenste pagina’s kun je in je instellingen aangeven dat je hem op 100% ware grootte wilt afdrukken zonder te schalen.

Vind je het kiezen van een juist lettertype lastig en kun je wat hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op!