levensboek maken
Soorten boeken

Levensboek voorbeelden: 3 manieren om jouw verhaal te vertellen


Een levensboek is ontzettend leuk om te maken én te krijgen van iemand. Hoe je zo’n boek maakt, hangt af van de hoofdpersoon. Weet je veel over iemands leven of juist niet? En maak je het voor je dementerende oma of voor een vriendin die 40 wordt? Er zijn ontzettend veel manieren om een levensboek te maken. Hoe je dat doet, leggen we uit aan de hand van drie levensboek voorbeelden.

1.    Van jong naar oud

De eerste manier ligt het meest voor de hand: het levensverhaal vertellen in chronologische volgorde. Je begint het boek met herinneringen uit de jeugd en eindigt met de laatste jaren van iemands leven. Ga hiervoor op zoek naar herinneringen. Wat wil je vertellen en doorgeven? En wat waren de mooie, maar ook moeilijke momenten? Je kunt ervoor kiezen om vijf of tien jaar samen te vatten in één hoofdstuk. Dat maakt het boek lekker overzichtelijk.

2.    Op basis van onderwerpen

Het kan voorkomen dat je geen compleet beeld hebt van de levensloop. Bijvoorbeeld als je een boek maakt voor je opa of oma. Foto’s missen soms een datum en beschrijving, en familieleden kunnen je niet alle informatie geven. Wat doe je dan? Het tweede levensboek voorbeeld is de oplossing. Je schrijft het boek op basis van verschillende onderwerpen. Hierbij belicht je een aantal thema’s uit iemands leven die je vervolgens verder uitdiept. Met verhalen, foto’s, anekdotes etc. Hieronder vind je een aantal ideeën voor een levensboek indeling:

  • Familie (+ stamboom)
  • Relaties
  • Vrienden
  • Woonplaatsen
  • School
  • Werk
  • Hobby’s
  • Sport
  • Reizen

3.    Vol met foto’s

Bij een levensboek schrijven denk je al snel aan een boek waar teksten in staan, om zo het levensverhaal van iemand te vertellen. Maar zo’n boek hoeft niet alleen te bestaan uit verhalen. Iedereen is uniek, en kijkt daarom anders naar een levensboek. Lezen is bijvoorbeeld niet voor iedereen weggelegd. Ouderen vinden het vaak lastig, maar het kan ook voorkomen dat iemand dyslexie heeft. Denk er dan eens aan om meer beeldmateriaal toe te voegen. Ga hiervoor op zoek naar nieuwe en oude foto’s, en scan polaroids in. Zo ontstaat er een prachtige fotobiografie.

Tip bij levensboek voorbeeld drie: zet vergelijkbare foto’s naast elkaar in het boek om verschillende levensfases met elkaar te vergelijken. Zo ziet iemand hoe hij of zij veranderd is door de jaren heen.

Maak jouw levensboek bij Bookadew

Ben je enthousiast geworden na het lezen van onze levensboek voorbeelden? Begin dan alvast met jouw levensboek maken. Er gaat soms veel tijd zitten in het zoeken naar informatie. En je wil natuurlijk dat het boek naar jouw smaak is. Maar dan is het resultaat geweldig! Ben je tevreden met het ontwerp en wil je het boek produceren? Bij Bookadew is vrijwel alles mogelijk. Wij drukken levensboeken van hoge kwaliteit in kleine oplages, die verzendklaar zijn in vijf werkdagen. Gebruik onze online prijscalculator om je boek samen te stellen. Heb je vragen of kom je er niet uit? Dan mag je altijd contact met ons opnemen.