Aanleverspecificaties

Lever altijd 2 PDF-bestanden aan

Drukklare bestanden kun je alleen aanleveren als PDF-bestanden (versie 1.3).
LET OP: Dus geen JPG’s of Word documenten!

Wij hebben altijd 2 PDF-bestanden nodig, 1 PDF voor het omslag en 1 PDF voor het binnenwerk. Lever de PDF voor het binnenwerk niet aan als spreads (2 pagina’s naast elkaar) maar met alle pagina’s los. Het binnenwerk dient altijd met een rechterpagina te beginnen. Voor het omslag hebben we werktekeningen gemaakt, deze vind je in onze downloads sectie op deze pagina.

Houd rekening met katernen van 4 pagina’s

THet aantal pagina’s voor het binnenwerk dient altijd deelbaar te zijn door 4.
Meer info over katernen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Katern

Zorg voor 3mm afloop

In verband met de snijmarge dien je de PDF voor het binnenwerk aan te leveren met een extra beeldrand, ook wel afloop of bleed genoemd, van 3 mm rondom. Zorg ervoor dat kleuren, afbeeldingen en de lay-out doorlopen tot aan de randen, zodat er geen witte randen ontstaan na het schoonsnijden.

Houd rekening met een veiligheidsmarge van 4mm

Zorg ervoor dat lay-out belangrijke items (tekst / logo’s) minimaal 4 mm van de randen af naar binnen zijn geplaatst.

Gebruik CMYK, RGB (foto’s) maar geen Pantone kleuren

Maak altijd gebruik van de kleurmodus CMYK voor o.a. lay-out, logo’s en teksten, nooit RGB. De kleurmodus RGB kan enkel gebruikt worden voor foto’s. Pantone kleuren dienen altijd omgezet te worden naar CMYK. We hebben speciale Joboptions gemaakt voor Adobe programma’s. Deze zijn eenvoudig te installeren op een Mac of Windows PC. De Joboptions vind je in onze downloads sectie op deze pagina.

Zorg voor een resolutie van minimaal 240 DPI

Jouw ontwerp dient een minimale resolutie van 240 DPI te hebben. Om voldoende detail en scherpte in een foto te houden is een minimale resolutie nodig van 150 DPI. Naarmate dat aantal toeneemt, neemt ook de scherpte van de foto toe. Het beste resultaat krijg je dus met beeldmateriaal van 240 DPI, maximaal 300 DPI.

Zet je lettertypes om in lettercontouren of sluit deze in

Zorg ervoor dat lettertypes zijn omgezet naar ‘lettercontouren’ of ingesloten zijn bij het exporteren naar een PDF-bestand.

Zorg voor een minimale lettergrootte van 6 pt

De minimale lettergrootte die wij aanraden is 6 pt. Zo zorg je ervoor dat de letters altijd goed leesbaar zijn.

Zorg voor een minimale lijndikte van 0,25 pt

De minimale lijndikte is 0,25 pt, hierbij gaat het om een donkere lijn op een lichte achtergrond. Negatieve lijnen (lichte lijnen op een donkere achtergrond) moeten tenminste een dikte van 0,5 pt hebben. Door de minimale lijndikte aan te houden zijn de lijnen goed zichtbaar op het eindresultaat.

Controleer jouw ontwerp op transparanties/overprint

Zorg ervoor dat er geen onderdelen op ‘overprint’ staan, tenzij dit de bedoeling is. Hoe transparantie overkomt is afhankelijk van de inkt/toner, het papier en print- of druktechniek.