Boekomslag-maken
Producten

Boekomslag maken: hier moet je op letten


De omslag van jouw receptenboek, jaarboek of ander boek is enorm belangrijk. Het bepaalt grotendeels of mensen het boek openslaan. Zorg daarom dat de omslag opvalt, technisch klopt en aansluit bij de rest van het verhaal. Maar waar moet je op letten bij een boekomslag maken? In deze blog vertellen we je de belangrijkste aandachtspunten voor de voorzijde, rug en achterkant. Zo weet je zeker dat jouw omslag eruit springt en potentiële lezers verleidt om door te bladeren.

Het beeld

Het beeld op de omslag kan een foto, illustratie of typografisch beeld zijn. Een foto of illustratie trekt vaak de meeste aandacht. Ga hiervoor op zoek naar beeldmateriaal dat aansluit op de inhoud van je boek. Denk aan een zelfgemaakte foto van de hoofdpersonen of een fotocollage van pasfoto’s. Wil je een receptenboek maken? Dan kun je een fotocollage van de gerechten op de omslag plaatsen. Let erop dat de foto een hoge resolutie heeft, anders krijg je een onscherp en gekarteld beeld.

Je kunt er ook voor kiezen om een foto te gebruiken die gemaakt is door een professional. Zulke foto’s zijn te koop bij beeldbanken zoals Getty Images of de Nederlandse beeldbank ANP Foto. Het aanbod is groot en je weet zeker dat de foto een hoge resolutie heeft. Het nadeel is dat beelden uit een beeldbank vaak al eerder zijn gebruikt voor andere boeken.

Toch is een foto of illustratie op de omslag geen must. Kies je enkel voor een typografisch beeld, dan focussen potentiële lezers zich op de letters. Ook dit kan een heel krachtig en opvallend beeld opleveren. Zorg wel voor voldoende ruimte tussen de letters en regels. Ook een nette uitlijning van de tekst is belangrijk (gecentreerd, links of rechts).

De tekst

Op de boekomslag staat vrijwel altijd een titel, eventueel aangevuld met een subtitel, datum en auteursnaam. Welke font het mooiste staat op de omslag, is helemaal aan jou. Zo kun je kiezen voor font met een klassieke of moderne uitstraling. Ga je een boekomslag maken in Word, dan kun je gemakkelijk spelen met de verschillende fonts.

Zorg er altijd voor dat de tekst op de omslag goed leesbaar is. De titel van het boek mag veel ruimte krijgen en de auteursnaam kan je wat kleiner maken. Houd in je achterhoofd dat lezers een verticaal boekomslag van boven naar beneden lezen. Plaats je de titel boven de foto? Dan ziet de lezer dit als eerst.

De kleuren

Kleuren van de tekst, afbeelding en achtergrond bepalen de sfeer van het boek. Zo zorgen geel, oranje en pasteltinten voor een frisse en zonnige sfeer. Kleuren zoals blauw en zwart maken een spannende en geheimzinnige indruk.

Ga je een boekomslag maken, zorg dan dat je het contrast tussen de tekst en de achtergrond groot genoeg maakt. Witte letters op een gele achtergrond lezen bijvoorbeeld niet fijn. Gele letters op een zwarte achtergrond zorgen juist wel voor een hoog kleurcontrast. Het is ook mooi om de auteursnaam een andere kleur te geven dan de titel. Kijk daarnaast naar de kleurschakeringen uit de illustratie of foto. Wanneer je deze gebruikt als fontkleur, creëer je een eenheid tussen beeld en tekst.

Test, test, test!

Een boekomslag maken hoef je niet in één keer goed te doen. Het is juist leuk om meerdere ontwerpen te maken en deze voor te leggen aan een testpubliek. Vraag aan hen welke omslag meer aanspreekt en welke associaties ze erbij krijgen.

Produceer jouw boek bij Bookadew

Ben je blij met het eindresultaat en heb je ook het binnenwerk af? Dan is het tijd om jouw boek te produceren. Bij Bookadew drukken we boeken van hoge kwaliteit in kleine oplages, die verzendklaar zijn in vijf werkdagen. En vrijwel alles is mogelijk! Gebruik onze online prijscalculator om je boek samen te stellen. Heb je vragen of kom je er niet uit? Dan mag je altijd contact met ons opnemen.