Drukken of printen, wat is het verschil?

Op het moment dat mensen een boek gaan uitgeven en hun digitale manuscript om willen zetten naar een papieren versie wordt er eigenlijk altijd gepraat over het “drukken van een boek”. Boeken kunnen gedrukt maar ook geprint worden en dit is heel iets anders! Deze termen worden vaak door elkaar heen gebruikt zonder dat mensen zich er bewust van zijn. Maar wat is nu concreet het verschil tussen deze twee?

Boek laten drukken (offset drukwerk)

Dit is een traditionele en veelgebruikte drukmethode die wordt uitgevoerd op offset drukpersen. Een boek drukken (en overig drukwerk) gebeurt door een beeld aan te brengen op een aluminiumplaat. Deze plaat wordt nat gemaakt, alle delen van de plaat waar geen beeld op staat nemen dit vocht aan. Vervolgens wordt er inkt aangebracht, natte delen van de plaat stoten inkt af. De inkt wordt uiteindelijk op een rubberen doek gedrukt. Grote vellen papier worden nu op de juiste wijze van inkt voorzien.

Boek laten printen (digitaal drukken)

Bij het printen van drukwerk wordt het beeld elektronisch opgebouwd. Deze wordt vervolgens door een toner of inkjet in combinatie met hitte op de pagina gefixeerd.

Wat zijn de grootste verschillen?

  • Kleurgebruik:
    Er zijn 2 kleurmethodes waarmee gewerkt kan worden. CMYK en PMS of een combinatie hiervan. CMYK (oftewel fullcolour) staat voor cyan, magenta, yellow, key (zwart). Dit is een systeem waarbij de basiskleuren in combinatie met zwart een groot aantal kleuren creëren. Hierbij kun je enorm veel kleuren maken, maar niet alle. Dit is de techniek die bij veelal printen wordt toegepast.PMS zijn de kleuren die je waarschijnlijk wel kent van de kleurenwaaiers. Iedere specifieke kleur heeft zijn eigen code. Bij “drukken” kan zowel gebruik worden gemaakt van CMYK en PMS. Is een specifieke kleur zeer belangrijk, zoals bijvoorbeeld bij huisstijl drukwerk dan wordt er dus voor drukken met PMS-kleuren gekozen.
  • Personaliseren
    Bij drukken moet het ontwerp gedurende de hele oplage exact hetzelfde blijven. Bij printen is het mogelijk om op ieder exemplaar een kleine verandering aan te brengen. Zoals bijvoorbeeld een naam bij een gepersonaliseerde mailing.
  • Oplage
    Bij drukken heb je te maken met hogere opstartkosten. Dit vanwege het instellen van de kleurtorens, maken van de platen etc. Bij kleinere oplages is dit niet erg lonend en daarom zal drukken bij lage oplages ook een stuk duurder zijn dan printen, dit is dan ook al mogelijk vanaf oplage 1. Echter bij hogere oplages wordt drukken weer goedkoper dan bij printen.

Bookadew

Aangezien we bij Bookadew met relatief lage oplages werken (1 /tm 500), worden alle boeken die wij produceren geprint (digitaal gedrukt). Hierdoor kunnen we al boeken produceren vanaf oplage 1 en kunnen we voldoen aan een korte levertijd!