Soorten boeken

Een familieboek, genealogie of stamboomboek maken?


Iedere familie heeft wel een familielid die altijd interesse heeft in de geschiedenis van hun voorouders. Soms is er zelfs al enorm veel informatie, stambomen en afbeeldingen in het bezit van de familie. Het uitbreiden en bundelen van al deze informatie tot een echt familieboek, genealogie of stamboomboek zorgt ervoor dat deze waardevolle informatie niet verloren gaat. Het maken van een dergelijk boek is vaak zeer omvangrijk maar zeker de moeite waard. Wij hebben een aantal tips verzameld voor het schrijven van jouw eigen familieboek.

Maak een stamboom

Een stamboom is een beeldende presentatie van familiegegevens door de jaren heen. Dit overzicht geeft duidelijk de veranderingen in de familie weer. Een dergelijk diagram geeft zonder lappen tekst te lezen een overzichtelijk beeld van alle (bekende) voorouders.

Boeken lezen

Dit soort boeken worden al enorm lang geschreven, hier kun je natuurlijk je voordeel mee doen. Lees boeken van andere families en doe onderzoek. Er zullen je zaken opvallen die je wel of juist niet prettig vindt. Dit kun je vervolgens weer meenemen bij het schrijven van jouw eigen familieboek.

Daarnaast is het handig om je in te lezen in bepaalde plaatsen, jaren en situaties waar familieleden zich in bevonden hebben. Door meer kennis op te doen over specifieke onderwerpen kun je je beter verplaatsen in de omstandigheden van toen en wordt het schrijven hierover een stuk makkelijker/geloofwaardiger.

Specifiek thema

Vind je de algehele familiegeschiedenis te uitgebreid of te complex? Kies er dan voor om over een bepaald thema te schrijven dat centraal staat in de geschiedenis van jouw familie. Heerste er veel armoede of rijkdom? Of is de familie in het bezit van een bepaald geheim? Schrijf je verhaal dan vanuit deze specifieke invalshoek.

Voeg beelden toe

“Een foto zegt vaak meer dan duizend woorden”. Deze uitdrukking gaat bij een familieboek ook zeer zeker op. Het roept een bepaalde sfeer op en geeft situaties veel duidelijker weer dan wanneer het slechts in tekst staat uitlegt. Daarnaast lezen teksten zich makkelijker wanneer ze onderbroken worden door afbeeldingen. Heb je foto’s van vroeger, voeg deze dan zeker toe aan je boek!

Vertelperspectief

Voordat je begint met schrijven, is het handig om je af te vragen vanuit welk perspectief je het boek wilt schrijven. Het is belangrijk om hier consistent in te zijn om het goed leesbaar te houden. Schrijf je bijvoorbeeld vanuit jezelf en hoe jij als schrijver deze zoektocht naar de familiegeschiedenis beleeft of kies je ervoor om als het ware meer “boven het verhaal te zweven” en een meer overzichtelijke schrijfwijze te kiezen.

Daarnaast kies je of je vanuit de tegenwoordige tijd schrijft of dat je doet alsof je je in het verleden begeeft.

Start met schrijven

Je hoeft echt niet te wachten met schrijven tot dat je alle informatie compleet hebt. Sterker nog, het is beter om meteen te beginnen met schrijven. Zo schrijf je informatie die nog vers in je gedachten is meteen op en gaan relevante details niet verloren. Het afwisselen van onderzoeken en schrijven maakt het proces daarnaast een stuk leuker!

Familieboek drukken

Als het boek eindelijk af is wil je het natuurlijk laten drukken! Dat is waar wij om de hoek komen kijken. We helpen je graag bij het produceren van het boek en dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Wat dit kost, bereken je eenvoudig zelf via onze online prijscalculator.

Ook de vormgeving van de omslag van jouw boek is erg belangrijk. Dit is tenslotte het eerste dat je ziet! Ook hierbij kunnen we je helpen. Wij kunnen jouw omslag op professionele wijze vormgeven. Je kunt hierbij uiteraard zelf je wensen doorgeven!

Zie hier een aantal voorbeelden van familieboeken die we mochten produceren:

Meer informatie of vragen? Stuur een mailtje naar hallo@bookadew.nl