Wat zijn ze leuk hè, die kinderboeken bij de boekhandel? Ook van online verhaaltjes of kinderboeken bij de bibliotheek krijg je zin om er zelf eentje te schrijven. Nu horen we je denken: “Dat is het werk van een professionele schrijver, dat lukt mij vast niet.” Daar komt vandaag verandering in. Met ons stappenplan kom je namelijk al een heel eind. Van de juiste personages tot mooie illustraties: wij helpen je op weg met een kinderboek schrijven.
Stap 1. Kinderboek schrijven voorbereiden
Voordat je letters op papier zet, is het belangrijk om jezelf eerst een aantal vragen te stellen:
- Voor welke leeftijd wil je het kinderboek schrijven?
- Wat zijn de grote lijnen van je verhaal?
- Waar, wanneer en binnen welke tijdsduur speelt het verhaal zich af?
- Welke personages spelen de hoofd- en bijrollen? Bedenk ook hoe ze heten, hoe ze eruitzien, hoe oud ze zijn en wat hun karakter is.
- Wat is het probleem in het verhaal, hoe lossen de personages dit op en wat voor gevolgen heeft dit voor ze? Populaire kinderboeken zorgen voor een bepaalde mate van spanning en avontuur, omdat er een probleem centraal staat dat opgelost moet worden.
Stap 2. Structuur bepalen
Vervolgens bedenk je een structuur. Schat in hoeveel hoofdstukken je nodig hebt om je verhaal te vertellen. Korte hoofdstukken werken voor kinderen vaak het beste. Per hoofdstuk schrijf je kort op wat er gaat gebeuren. Deel je boek op de volgende manier in:
- Het eerste hoofdstuk. Hier maak je direct duidelijk wie de belangrijkste personages zijn, waar het verhaal over gaat en waar het zich afspeelt. Zorg dat het verhaal direct boeit!
- Het middenstuk. Hierin vertel je de rest van het verhaal.
- Het laatste hoofdstuk. Tot slot vertel je het einde van het verhaal. Bedenk wat voor kinderen een acceptabel einde is, zodat je niet bang of onrustig worden. Kies bijvoorbeeld voor een goede afloop of een verrassende ontknoping.
Stap 3. Kinderboek schrijven
Daarna ga je het verhaal op papier zetten. Figuurlijk dan hè, want het is handiger om je teksten online te schrijven. Dat maakt aanpassen en delen een stuk gemakkelijker.
Kinderboek schrijven tips:
- Schrijf in de taal van je doelgroep. Kinderen houden van korte zinnen en makkelijke woorden.
- Gebruik beeldende taal. Een zin als “Eefje grist haar schooltas van tafel en rent de voordeur uit” is beter dan de zin “Eefje pakt haar schooltas van tafel en loopt de voordeur uit”. Grissen en rennen drukken een actie sterker uit en roepen een duidelijk beeld op bij kinderen.
Stap 4. Verhaal (laten) controleren
Het is heel belangrijk om continu te checken of je verhaal klopt. De kans is groot dat je na een tijdje zelf geen foutjes meer ziet. Je hebt de tekst natuurlijk al zo vaak gelezen! Daarom is het slim om je verhaal door iemand te laten controleren. Dat kan een bekende zijn, maar je kunt ook een professional inschakelen. Zo weet je zeker dat je verhaal goed in elkaar zit.
Stap 5. Kinderboek laten drukken
Ben je helemaal tevreden met het eindresultaat? En heb je mooie illustraties gevonden? Dan is het tijd voor de laatste stap: jouw kinderboek maken. Met eigen gekozen software ontwerp je de pagina’s online, zodat je het boek kunt laten produceren. Bij Bookadew is vrijwel alles mogelijk. Je eigen boek laten drukken bij Bookadew betekent een boek van hoge kwaliteit, mogelijk in kleine oplages en verzendklaar in vijf werkdagen. Ideaal! Gebruik onze online prijscalculator om je boek samen te stellen. Heb je vragen of kom je er niet uit? Dan mag je altijd contact met ons opnemen.