Prentenboek schrijven en illustreren: 6 tips

Baby’s, peuters en kinderen zijn dol op plaatjes. Met een prentenboek op de bank of in bed zorg je er dus voor dat ze goed naar je luisteren en zich concentreren. Door het boek zelf te ontwerpen, is het voor jou nóg leuker om voor te lezen. En daar hoef je geen Van Gogh voor te zijn! Met onze zes tips ga je een prentenboek schrijven en illustreren om in weg te dromen.

Tip 1. Geef de hoofdpersoon een probleem

Een probleem zorgt voor een goed verhaal. Dat kan heel simpel zijn. Denk aan een konijntje dat zijn vriendjes kwijt is, een meisje dat geen vriendinnetjes heeft of een rups die altijd wil eten. Zorg er in ieder geval voor dat het probleem aansluit bij de belevingswereld van je doelgroep.

Tip 2. Kies een eenvoudige verhaallijn

Een prentenboek heeft altijd maar één verhaallijn, die je vertelt in een helder ritme. De oplossing voor het probleem is er niet, tot het laatste moment. Een verhaal voor kinderen loopt namelijk altijd goed af.

Tip 3. Zorg voor genoeg beeldmateriaal

Bij een prentenboek schrijven gaat het vooral om de illustraties. Zorg eerst dat je voldoende afbeeldingen hebt. Meer dan je wil gebruiken. Zo kun je selecteren en ritme in het boek aanbrengen. Denk aan rustige en actieve beelden, maar ook grote en kleine plaatjes. Verdeel je verhaal op in stappen en bedenk bij iedere stap een passend beeld. Vind je dit lastig? Dan zit er waarschijnlijk te weinig voortgang in je verhaal.

Tip 4. Schrijf actieve zinnen

In vrijwel elke tekst is het beter om passieve zinnen te vermijden, dus ook in een prentenboek. Actieve zinnen zijn eenvoudiger en lezen fijner. In een actieve zin staat het onderwerp centraal. Kijk maar naar dit voorbeeld:

Passief: Kikker heeft eten gehad van al zijn dierenvriendjes.
Actief: Alle dierenvriendjes gaven kikker eten.

Tip 5. Speel met woorden

De tekst kan jouw prentenboek maken of breken. Voor jonge kinderen adviseren wij om de zinnen kort te houden. Ga uit van maximaal tien zinnen per pagina. Zo nodig je kinderen nog meer uit om naar de plaatjes te kijken. Vergeet ook niet dat een voorleesboek goed moet klinken. Dat krijg je onder andere voor elkaar met rijm. Bijvoorbeeld: voor de prinses is schoon heel gewoon. Daarom poetst zij iedere dag. Tip: lees je verhaal hardop voor om te horen hoe het klinkt.

Tip 6. Gebruik humor

Succesvolle prentenboeken zitten vaak vol met grapjes. Bedenk wel dat jonge kinderen totaal andere humor hebben dan jij. Een olifant die niet meer kan lopen omdat hij 100 pannenkoeken heeft gegeten, vind jij misschien niet heel grappig. Maar wedden dat jouw kleuter van vier jaar het de volgende dag op school vertelt aan de juf?

Prentenboek laten drukken

Met deze tips wordt een prentenboek schrijven een stuk gemakkelijker en leuker. Heb je de juiste combinatie van tekst en beeld gevonden? Met eigen gekozen software ontwerp je de pagina’s online, om vervolgens een prentenboek te maken  en te produceren. Bij Bookadew is vrijwel alles mogelijk. Wij drukken kinderboeken van hoge kwaliteit in kleine oplages, die verzendklaar zijn in vijf werkdagen. Ideaal! Gebruik onze online prijscalculator om je boek samen te stellen. Heb je vragen of kom je er niet uit? Dan mag je altijd contact met ons opnemen.