stamboom maken
Soorten boeken

Stamboom voorbeeld: zo ga je te werk


Ben jij geïnteresseerd in je voorouders en wil je meer weten over waar je vandaan komt? Dan is een familie stamboom maken een goede stap om mee te beginnen. Dit is een visuele weergave van de afstamming van een persoon. Je ziet daarin ook de relaties met je voorouders. Nu vraag jij je waarschijnlijk af: hoe maak ik een stamboom? Wij leggen het uit aan de hand van zes stappen.

Stap 1. Kies voor een makkelijke of moeilijke stamboom

Ga je een familie stamboom maken, dan bepaal je zelf hoe eenvoudig of ingewikkeld je het maakt. Een eenvoudige stamboom bevat bijvoorbeeld jou, je ouders, grootouders en overgrootouders. Bij een uitgebreide stamboom ga je verder terug en laat je de relatie zien tussen jou, je ouders, broers en zussen, ooms en tantes, neven en nichten enzovoort.

Stap 2. Bepaal de richting

Bedenk ook in welke richting je de stamboom wil tekenen. Meestal zie je een boomstructuur met één persoon als de wortel. Vanuit de wortel lopen er lijnen (takken) naar de vakjes (bladeren). Elk familielid krijgt een blad waarin informatie staat zoals de geboorte-, huwelijks- en overlijdensdatum. Normaal gesproken groeien bomen vanuit de grond omhoog, maar op papier kan je ook een familie stamboom maken van onder naar boven, of van links naar rechts. Bekijk een paar stamboom voorbeelden om te bepalen welke jij het mooiste vindt.

Er bestaat geen vaste regel voor hoe stambomen eruit moeten zien of welke informatie ze moeten bevatten. Wil je relaties eenvoudig in kaart brengen? Kies dan voor een simpel verwantschapsdiagram. Hierbij gebruik je eenvoudige symbolen, lijnen en letters om je familiegeschiedenis weer te geven.

Stap 3. Verzamel informatie

Daarna ga je op zoek naar informatie. Schrijf op wat je al weet, klop aan bij familieleden en zoek in bibliotheken en andere instellingen naar betrouwbare documenten die jouw familiegeschiedenis bevestigen. Houd in je achterhoofd dat je niet altijd een compleet beeld krijgt. Veel documenten zijn kwijtgeraakt of vernietigd door brand, oorlog of overstromingen. En in sommige landen houden ze het nou eenmaal beter bij dan in andere landen.

Stap 4. Maak een grove schets

Heb je alle informatie verzameld, dan ga je de stamboom tekenen. Maak eerst een ruwe schets. Begin bij jezelf en werk vanuit daar naar de oudste voorouder, of andersom. Dit kan met pen en papier, maar online is het een stuk makkelijker. Een familie stamboom maken doe je heel eenvoudig op Creately of DNAweekly. Daarna voeg je hem toe aan je familie- of stamboomboek. Je vindt er ook genoeg stamboom voorbeelden om inspiratie op te doen.

Stap 5. Voeg gegevens toe

Ieder familielid krijgt een eigen vakje in de stamboom, ofwel blaadje aan de boom. Zorg dat het vakje groot genoeg is om alle informatie weer te geven. Wil je alleen datums noteren of ook foto’s en andere belangrijke gebeurtenissen toevoegen? Plaats één generatie op ieder niveau van de boom, zodat het overzichtelijk blijft en de relaties duidelijk te zien zijn.

Stap 6. Plaats de stamboom in jouw familieboek

Is je familie stamboom af? Dan kun je hem (online) delen met familieleden. Het is nog leuker om achtergrondverhalen, anekdotes en foto’s te verzamelen. Deze bundel je in een familieboek. Voeg de stamboom toe en je krijgt een compleet beeld van jouw familiegeschiedenis. Een creatief werkje waar je wel even zoet mee bent, maar het boek is ontzettend waardevol en het staat nog generaties lang in de kast.

Maak jouw familieboek bij Bookadew

We hopen dat we met dit stamboom voorbeeld een antwoord hebben gegeven op de vraag: hoe maak je een stamboom? Ben je lekker op dreef en aan de slag gegaan met een familieboek maken, dan kun je deze bij Bookadew laten produceren. En vrijwel alles is mogelijk! Wij drukken familieboeken van hoge kwaliteit in kleine oplages, die verzendklaar zijn in vijf werkdagen. Gebruik onze online prijscalculator om je boek samen te stellen. Heb je vragen of kom je er niet uit? Dan mag je altijd contact met ons opnemen.