Ben je ondernemer en wil je zelf een boek uitgeven? Goed idee! Als je een boek zelf uitgeeft, kan je precies bepalen wie je doelgroep is en je boek inzetten als marketingtool. Zo levert je boek je het meest op. Of je nou meer klanten wil, een bepaald aanbod aan je boek wil koppelen, of meer sprekersklussen wil krijgen.
Een boek uitgeven is minder ingewikkeld dan je misschien denkt. En hoewel het verleidelijk is om op zoek te gaan naar een uitgever voor je boek, heeft het ook juist heel veel voordelen om het zelf te doen.
Ga je je boek zelf uitgeven, dan zorg je zelf voor een redacteur en een ontwerper, en voor het drukwerk. Dat lijkt ingewikkeld, maar daar staat wel tegenover dat je alles zo helemaal zelf in de hand houdt en je boek precies zo wordt als jij wil. Bovendien wordt het de laatste jaren steeds makkelijker om zelf uit te geven.
Je eigen boek laten drukken is bij Bookadew heel gemakkelijk. Zowel in kleine als grote oplage. Gewoon via de site of door even contact op te nemen en advies te vragen.
Een uitgever heeft zijn eigen doelgroep, en dat is waarom zelf uitgeven zo’n goed idee is. Want niemand kent jouw doelgroep, dus ook jouw lezers, zo goed als jij. En niemand kan jouw potentiële lezers dus zo goed bereiken als jij. Jij weet precies wat hen beweegt, en als je boek goed aansluit bij je aanbod, verschilt de marketing niet zoveel met die voor de rest van je aanbod.
Natuurlijk wil een uitgever zo veel mogelijk boeken verkopen, net als jij. Maar realiseer je wel dat de uitgever niet alleen jouw boek wil verkopen, maar ook de boeken van hun andere auteurs. Ze zullen dus wel eens een berichtje over je boek plaatsen op social media, en als je geluk hebt vind je een uitgever met goede contacten bij de traditionele media. Maar daar houdt het meestal wel mee op.
Dat kan je zelf veel beter. En in tegenstelling tot wat je misschien denkt, zal je alsnog zelf hard aan het werk moeten om je boek te verkopen. Ook als een uitgever je boek uitgeeft. Als je een bedrijf hebt, kan je boek bovendien ook een groot succes zijn zonder dat je per se heel veel boeken hoeft te verkopen. Lees maar even mee, dan leg ik dat uit.
Hoe maak je een succes van je boek?
De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: wanneer is je boek voor jou een succes? Bij elk doel past een andere tactiek. Ga je voor zo veel mogelijk verkopen omdat je zo veel mogelijk winst wil halen uit de verkoop? Wil je een nummer 1-positie in een de ranglijsten? Of ga je een bepaalde dienst of aanbod koppelen aan je boek?
Zo veel mogelijk verdienen aan de verkoop van je boek
Wil je dat boek gewoon schrijven en heb je geen andere doelstelling dan zo veel mogelijk boeken verkopen? Of wil je je naamsbekendheid vergroten of uitgenodigd worden voor sprekersklussen? Zorg dan dat je boek in zo veel mogelijk online boekhandels te koop is, zodat mensen het makkelijk kunnen bestellen.
Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is je aanmelden voor CB Compact. Dat is een aansluiting bij CB (de distributeur voor alle boeken in Nederland en België) voor kleine uitgevers, geschikt als je niet meer dan zo’n 2.000-3.000 boeken per jaar verkoopt.
Scoren in de ranglijsten
Voor veel auteurs van zakelijke boeken is de top 10 van Managementboek de heilige graal. Sta je in de top 5, dan wordt je boek prominent op de homepage van Managementboek getoond. Haal je de eerste plaats, dan krijg je de welbekende slagroomtaart en kan je jezelf voor altijd bestsellerauteur noemen.
Wil je hiervoor gaan, vergeet dan (voorlopig) het CB, maak rechtstreeks afspraken met Managementboek en zorg ervoor dat je boek alleen daar te koop is. Je kan je boek ook op je eigen site verkopen. Maar wil je dat die verkopen meetellen voor de ranglijst, dan moet je de bestellingen door Managementboek laten versturen.
Dat doe je door een Excel-lijst met de benodigde gegevens aan te leveren, of door bestellingen zelf handmatig te plaatsen bij Managementboek, en de naam en het adres van de klant op te geven bij de bestelling. Geef dit wel duidelijk aan op je site, want je gaat in dat geval persoonsgegevens van je klanten doorgeven aan Managementboek.
Meer klanten en/of meer verkoop van je aanbod via je boek
Wil je meer klanten of meer van je aanbod verkopen via je boek? Dan is het niet per se nodig om veel boeken te verkopen. Afhankelijk van de prijs van je aanbod kan je de kosten die je hebt gemaakt voor de productie dan al met één nieuwe klant terugverdienen.
Het kan natuurlijk wel helpen om veel boeken te verkopen. Wil je dat, zorg dan dat je boek ook in dit geval via het CB wordt gedistribueerd, zodat het in alle online boekhandels wordt aangeboden.
De promotie van je boek
Over het promoten van je boek zou je een boek vol kunnen schrijven. Samen met Charlotte Meindersma deed ik dat: ‘Het Bestsellerboek’. Voor hier zal ik het heel bondig houden: een boek promoten verschilt weinig van een lancering van wat voor ander (relatief goedkoop) product of aanbod dan ook.
Het belangrijkste is dat je zichtbaar bent. Heel veel posten dus, liefst dagelijks, en heel veel nieuwsbrieven schrijven, interviews geven en je gezicht en je boek laten zien. Begin daar het liefst al mee als je nog aan het schrijven bent. Het kan zelf nog eerder, vanaf het moment waarop je beslist dat je een boek gaat schrijven.
Delen, delen, delen dus. Totdat het ongemakkelijk voelt, en dan nog een keer. En denk er vooral aan dat promoten verkopen is. Wil je zo veel mogelijk boeken verkopen? Denk dan eens na voor wie van je contacten je boek interessant is om cadeau te geven aan hun eigen klanten. Zo kan je grote aantallen tegelijk verkopen, zonder dat je daar heel veel mensen apart voor hoeft te benaderen.
Dat werkt bijzonder goed als je hoog in de ranglijsten wil komen, maar zorgt er ook voor dat anderen jouw boek weg gaan geven. Op die manier bereik je weer mensen die jou zo leren kennen, en wie weet wat dat weer oplevert.
Want een boek is de ideale marketingtool. Promoot je je boek, dan promoot je je bedrijf, en geen enkel marketingmiddel geeft je zo’n expertstatus en zoveel geloofwaardigheid. Twee vliegen in één klap dus. Want hoewel de promotie in het begin veel tijd zal kosten, pluk je daar nog maanden tot jaren de vruchten van.
Hanneke de Wit
Hanneke de Wit is schrijfcoach, redacteur en ontwerper. Samen met Charlotte Meindersma schreef ze ‘Het Bestsellerboek’. Hierin krijg je een kijkje in de keuken, laten ze de eerlijke cijfers achter de ranglijsten zien en geven ze de gouden formule om van jouw boek een bestseller te maken, in de breedste zin van het woord. Want als je een boek uitgeeft voor je bedrijf, bepaal je zelf wanneer je boek een bestseller is. Met ‘Het Bestsellerboek’ weet je precies hoe je je boek kunt promoten en er een succes van kunt maken.
Gastblog Bookadew – Hanneke de Wit