Producten

Een gelijmd of genaaid boek, wat is het verschil?


Bij het laten drukken van je eigen boek moet je diverse keuzes maken. Welke papiersoort kies je? Welk formaat ga je hanteren? Maar ook welke bindmethode je toegepast wilt hebben. Vaak is er twijfel tussen twee bindwijzen, namelijk: gelijmd of genaaid. Wat de verschillen en de voor- en nadelen hiervan zijn, vertellen we je in deze blog!

Een gelijmd boek:

Bij gelijmde boeken wordt er gewerkt met losse bladen/vellen. Losse vellen worden als één boekblok in de rug gefreesd en rechtstreeks in de rug van de omslag gelijmd. Deze bindmethode wordt ook wel garenloos gebrocheerd of gelijmd gebrocheerd genoemd.

Gelijmde boeken brengen het risico met zich mee dat een vel na intensief gebruik los kan laten uit het boek. Als je vaker een paperback in handen hebt gehad, herken je dit fenomeen vast en zeker. Het is een relatief goedkope manier van binden en een gelijmd boek is minder duurzaam dan een genaaid gebonden boek. Deze bindwijze wordt vaak gebruikt bij grote oplagen of bij boeken die niet zeer intensief gebruikt worden.

Een genaaid boek:

Bij een genaaid gebonden boek wordt er zoals je wellicht al kon raden gewerkt met garen. De vellen papier worden in de bindmachine gevouwen en genaaid tot verschillende katernen. Een katern is een verzameling van een aantal in elkaar geschoven gevouwen bladen. Deze katernen worden vervolgens aan elkaar genaaid tot één stevig boekblok.

Doordat je met gevouwen katernen werkt, kunnen pagina’s niet loslaten in een boek. Daarnaast ligt een genaaid gebonden boek mooi open en is het een stuk duurzamer dan een gelijmd boek. Genaaid gebonden boeken zijn over het algemeen duurder dan gelijmde boeken.

Zowel hard- als softcover boeken kunnen met garen gebonden worden. Bij een softcover noemt met dit officieel “genaaid gebrocheerd” en bij een hardcover boek “genaaid gebonden”.

Onze keuze

Bij Bookadew zijn we van mening dat we over échte boeken spreken als er garen aan te pas komt. We produceren daarom dus ook alleen genaaid gebonden boeken. Een goede prijs-kwaliteit verhouding is waar we voor staan. Benieuwd naar wat een genaaid gebonden boek kost? Dat bereken je heel eenvoudig online via onze prijscalculator: https://www.bookadew.nl/bestellen/

Toch interesse in een gelijmd boek?

Bookadew is onderdeel van ARSprintmedia, een drukkerij die al meer dan 70 jaar bestaat. Mocht je toch interesse hebben in boeken in een hogere oplage of bijvoorbeeld gelijmd gebonden boeken neem dan contact met ons op via marketing@arsprintmedia.nl