Soorten boeken

Een jubileumboek maken, hoe pak je dit aan?


Een jubileum verdient het om vastgelegd te worden in een mooi jubileumboek! Door bijzondere gelegenheden vast te leggen in een boek kun je nog jaren terugkijken en herinneringen ophalen. Of het nu gaat om een bedrijfsjubileum, verenigingsjubileum of een persoonlijk jubileum, door een jubileumboek worden deze momenten nooit meer vergeten. Het is vaak best lastig om tot de juiste inhoud te komen. Met onderstaande tips helpen we je graag op weg!

Jubileumboeken lezen

Zorg dat je voordat je begint aan jouw eigen jubileumboek diverse andere jubileumboeken bekeken, gelezen en vergeleken hebt. Dit biedt enorm veel inspiratie en laat je inzien wat je wel en juist niet wil.

Taken verdelen

Zorg dat je een projectgroep samenstelt met mensen die diverse talenten hebben. Je hebt niet alleen schrijvers nodig maar ook mensen die beeldmateriaal verzamelen, het boek vormgeven enz. Stel een goed groepje samen en maak een duidelijke taakverdeling. Zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is en loopt het project een stuk gestructureerder. Wijs hierbij ook een projectleider aan, zo behoud je het overzicht. Koppel deze taakverdeling ook aan een tijdschema zodat alles op tijd af is en niets vergeten wordt.

TIP: maak een WhatsApp groep waarin je updates vermeld en onderling communiceert over dit specifieke onderwerp.

Doe research

Onderzoek doen naar jouw onderwerp is zeer relevant. Het kan leuk zijn om passende feitjes over jouw onderwerp in je boek te vermelden of om oude verhalen te gebruiken. Zowel online research of het “duiken” in eigen archieven bieden vaak een mooie basis voor een jubileumboek.

Hou interviews

Interviews maken jouw boek persoonlijk en diepgaand. Stel betrokkenen vragen over hun ervaringen en laat ze unieke verhalen delen.TIP: zorg dat je een fotograaf of eigen camera bij je hebt tijdens deze interviews, het is vaak leuk om een foto van de geïnterviewde persoon erbij te plaatsen

Vraag je omgeving om input

Laat je omgeving meedenken en zorg dat je niet alles zelf wilt doen. Maak bijvoorbeeld een online omgeving aan waar mensen hun foto’s en verhalen kunnen delen. Je kunt ook een specifieke opdracht geven die ingeleverd moet worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld antwoord op vragen als “wat is jouw mooiste herinnering aan ons bedrijf” of “deel het grappigste moment uit onze vriendschap”.

Voorbeelden:

Bekijk hieronder diverse jubileum-/jaarboeken die wij geproduceerd hebben:

Heb je advies nodig over het samenstellen, ontwerpen of produceren van jouw eigen jubileumboek? Neem dan contact met ons op!