Producten

Hoeveel gedichten in een bundel?


Gaat jouw dichtershart sneller kloppen bij de gedachte aan een zelfgeschreven bundel? Ja? Dan kunnen we ons voorstellen dat je een prangende vraag beantwoord wil hebben voordat je aan de slag gaat. Namelijk: ‘hoeveel gedichten heb je nodig voor een goede bundel?’ Het antwoord op deze vraag hangt van een aantal factoren af en die leggen we je graag uit. Zo creëer jij een mooi eindresultaat.

Denk na over het doel van jouw gedichtenbundel

Voordat je weet hoeveel gedichten er in jouw bundel komen te staan, is het goed om na te denken over het doel van deze bundel. Wil je lezers inspireren, amuseren, informeren of tot actie aanzetten? Denk eens goed na over wat je precies wil bereiken en ook over hoe lezers zich moeten voelen na het lezen van jouw dichtbundel. Wil je dat zij jouw bundel in een ruk uitlezen? Of wil je hen de tijd geven om jouw gedichten op te nemen en erover na te denken? Dat laatste stimuleert het creatieve proces bij jouw lezers en vereist meer tekst dan wanneer je ze juist wil laten doorlezen.

Bepaal het onderwerp van jouw dichtbundel

Sta eens stil bij waar je over wil gaan dichten. Heb je een creatief idee? Zet dit dan op papier! Met een mindmap koppel je vervolgens aansluitende of subthema’s aan jouw onderwerp. Op deze manier heb je meteen de structuur van jouw bundel uitgewerkt. Daarmee creëer je een rode draad en ben je in staat om hoofdstukken te bepalen. Vervolgens kan je per hoofdstuk onderliggende ideeën koppelen aan gedichten. Dan is het alleen nog aan jou om te bepalen of je een gedicht per idee schrijft of dat je deze ook weer opsplitst.

Kies de doelgroep van jouw gedichtenbundel

Heb je daarnaast nagedacht over de doelgroep van jouw gedichtenbundel? Dit heeft namelijk effect op de hoeveelheid gedichten die je schrijft, maar vooral ook op de lengte ervan. Richt je je bijvoorbeeld op kinderen? Je wil natuurlijk wel dat zij hun aandacht bij jouw gedichtenbundel kunnen houden. Daarom schrijf je kortere gedichten en waarschijnlijk ook nog eens minder. Richt je je op volwassenen? Dan heb je meer vrijheid in wat je schrijft en in de lengte van de teksten. Doe daarom voldoende onderzoek naar jouw doelgroep. Ga met hen in gesprek over wat zij verwachten van een gedichtenbundel en wat hun behoeften precies zijn. Alleen op deze manier creëer jij een gedichtenbundel die goed aanslaat.

Jij hebt de touwtjes in handen

Voel je niet geremd door nummers en probeer eens buiten de lijntjes te kleuren. Jij staat namelijk aan het stuur en hebt daarmee de touwtjes in handen. Weet dat er niet één standaard is in het bepalen van hoeveel gedichten in een bundel. Net zoals het schrijven van de gedichten, heb je de vrijheid om creatief om te gaan met het aantal.

Maak jouw gedichtenbundel bij Bookadew

We hopen dat we je op weg hebben geholpen met de creatie van jouw gedichtenbundel. Ben jij klaar voor de volgende stap in een gedichtenbundel maken? Laat ons je helpen! Bij Bookadew produceer jij heel eenvoudig een gedichtenbundel van hoge kwaliteit in een kleine oplage. Gebruik onze online prijscalculator om je biografie samen te stellen. Twijfel je nog over hoeveel gedichten in een bundel je moet stoppen? Of heb je vragen waar je niet uitkomt? Dan mag je altijd contact met ons opnemen.