Ontwerp

Mag ik afbeeldingen van internet voor mijn boek gebruiken?


Het antwoord op deze vraag is iets complexer dan simpelweg een “ja” of “nee”. In veel gevallen zijn schrijvers op zoek naar geschikte (en gratis) afbeeldingen en foto’s voor in hun boek. Dit versterkt vaak het verhaal en heeft een grote meerwaarde voor wat je in je boek wilt vertellen. Maar hoe kom je nu aan het juiste beeldmateriaal zonder dat je hier problemen mee krijgt? Daar zijn diverse manieren voor!

Wel of geen afbeeldingen
Het is natuurlijk een vrije keuze of je wel of geen afbeeldingen in je boek wilt plaatsen. Teksten worden vele malen sneller en beter gelezen op het moment dat ze met afbeeldingen gecombineerd worden. Tegenwoordig zijn er enorm veel manieren om eenvoudig aan goede beelden te komen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je eerst een uitgebreide fotografiecursus moet volgen! Ons advies? Gebruik altijd afbeeldingen!

Het verschil tussen gratis en rechtenvrij
Even Googlen en je hebt al een toffe afbeelding gevonden die past bij jouw verhaal. Echter, deze mag je niet zomaar gebruiken! Het gebruiken van afbeeldingen die niet rechtenvrij zijn, kan je enorm veel gedoe opleveren en een erg kostbaar grapje worden. Het feit dat deze afbeeldingen gratis te downloaden zijn, betekent niet automatisch dat ze ook rechtenvrij zijn. Toch een afbeelding gevonden op Google die je graag wilt gebruiken? Dan zul je een zoektocht moeten starten naar de fotograaf om te vragen of je hem mag gebruiken!

Hoe kom je aan rechtenvrije beelden?
Vaak maken mensen gebruik van tussenaanbieders die “stockfoto’s” aanbieden. Een van de bekendste websites voor dit soort beelden is Shutterstock. Het nadeel van dit soort afbeeldingen is dat je er voor moet betalen, je ze niet voor alle doeleinden mag gebruiken en dat ze vaak een beetje een “nep” gevoel opwekken.

Er is een alternatief voor dit soort websites waar je gratis miljoenen afbeeldingen downloadt die vaak een minder cliché uitstraling hebben. Hieronder hebben we een aantal van deze sites voor je opgesomd. Speur er maar eens lekker doorheen en je zult zien dat er genoeg beschikbaar is!

Check bij het gebruiken van afbeeldingen altijd even goed of een bronvermelding nodig is. Sommige fotografen stellen dit verplicht terwijl anderen het wenselijk vinden maar zien dit niet als must. Even de rechthebbende benoemen is vaak al voldoende en toont respect richting die persoon :)!

Nadelen
Het gebruiken van gratis rechtenvrije afbeeldingen heeft ook een aantal nadelen. Zo kan het namelijk zijn dat je de afbeelding die jij zorgvuldig gekozen hebt ook bij een ander bedrijf tegenkomt. Iedereen kan deze beelden natuurlijk downloaden en gebruiken waar die maar wilt.

Daarnaast kan het zo zijn dat je snel genoegen neemt met een foto die niet voor 100% aansluit bij jouw tekst. Een eigen foto maken blijft altijd persoonlijker en maakt je uniek. Een goed alternatief is om een afbeelding te downloaden van een van bovenstaande websites en deze vervolgens te bewerken met bijvoorbeeld een leuke quote of iets dergelijks.