Marketing

Marketing voor mijn eigen boek, hoe kan ik dit het beste aanpakken?


Bij het uitgeven van een boek in eigen beheer is marketing een groot onderdeel. Je wilt tenslotte wel dat je boek de juiste doelgroep bereikt en genoeg onder de aandacht komt. Dit is natuurlijk best een groot begrip en het komt dan ook regelmatig voor dat schrijvers door de bomen het bos niet meer zien op het gebied van marketing. Daarom helpen we je graag een beetje op weg met een aantal tips!

Sociale media

Het is wellicht geen verrassing meer dat sociale mediakanalen als Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube etc. nog steeds dé manier zijn om jouw boek en jezelf als schrijver onder de aandacht te brengen. Bedenk goed op welke kanalen jouw doelgroep zich bevindt en zorg dat je hier actief op bent. Plaats diverse malen per week relevante content.Zorg daarnaast dat je (vooral op Instagram) gebruik maakt van de juiste hashtags. Bedenk zoekwoorden die aansluiten bij jouw boek en waar je doelgroep jou op kan vinden. Deze plaats je vervolgens met een “#” teken in de beschrijving van jouw post. Schrijf jij bijvoorbeeld een roman en plaats je  #roman in de tekst, dan kunnen mensen jouw post via dit zoekwoord (hashtag) vinden.

Een goede manier om een groot bereik te genereren, is een winactie. Doordat mensen hier massaal op reageren, delen en meedoen wordt jouw post (die gaat over je boek) verspreid en door een grote groep bekeken.

Ten slotte is het erg relevant om lid te worden van interessante besloten groepen op Facebook. Er bestaan talloze groepen voor schrijvers en boekenliefhebbers waarbij je je kunt aansluiten. Een plek waar waarschijnlijk een relevante doelgroep voor jouw boek aanwezig is!

Eigen website

Een eigen website komt altijd van pas. Hier kun je niet alleen je boek bestelbaar maken maar ook leuke artikelen, blogs en nieuwtjes op delen! Vanuit je sociale mediakanalen kun je naar deze website linken.

Nieuwsbrief

Verzamel een mailinglijst en schrijf wekelijks/maandelijks een leuke nieuwsbrief. Hier kun je informatie over jouw boek in kwijt maar ook iets globalere informatie over jou als schrijver. Zo hou je mensen betrokken bij jouw schrijfavonturen! Een fijne manier om een bestand bij te houden en nieuwsbrieven te verspreiden is via Mailchimp.

Boekhandelaren en boekenmarkten

Bijna iedere grote stad heeft wel eens een boekenmarkt of evenement waarop jij met jouw boek terecht kunt. Zorg dat je hierbij aanwezig bent. Hier kom je weer hele andere mensen tegen dan de mensen die je online wilt aanspreken. Door hen persoonlijk op de juiste manier te triggeren, kunnen ze geïnteresseerd raken in jouw boek!Trek daarnaast eens de stoute schoenen aan en loop boekhandels bij jou in de buurt binnen. Vragen of jij jouw boek bij hen in de winkel mag leggen kan altijd! Niet geschoten is altijd mis, toch?

Promotiemateriaal als visitekaartjes

Visitekaartjes zijn nog steeds een ideale manier om mensen niet te laten vergeten wie je bent. Spreek je iemand die interesse heeft in jou als schrijver of in jouw boek, laat dan een visitekaartje achter met hierop je gegevens en verwijs naar je website/sociale mediakanalen. Zo vergeten ze je niet en kunnen ze je altijd terugvinden!

Forums

Er zijn talloze forums te vinden over schrijven en boeken. Door hier berichtjes op te plaatsen en te reageren op mensen breng je jezelf weer onder de aandacht. Doen dus!

Reviews

Een leuke manier om mensen te overtuigen van de kwaliteit van jouw boek is het verzamelen van reviews. Of het nu gaat om reviews op sociale media, je website of via een externe reviewverzamelaar, mensen vinden dit altijd interessant! Goede reviews zorgen voor vertrouwen en werken overtuigend. Snel aan de slag met verzamelen dus!

Wat is volgens jou de beste manier om je boek onder de aandacht te brengen? Let us know!