Biografie stappenplan
Soorten boeken

Een biografie schrijven: hoe doe je dat?


Denk je na over het schrijven van een biografie, maar vraag je je al langer af: ‘Hoe schrijf je een biografie’? Of weet je niet waar te beginnen? Lees dan ons stappenplan ‘Biografie schrijven’ aandachtig door. Dan weet hoe je moet beginnen en ook hoe je tot een mooi eindresultaat komt. Een biografie schrijven kan namelijk een enorm persoonlijk proces zijn. Dat betekent ook dat je een biografie niet zo uit je mouw schut.

Stap 1. Kies je verhaal

Voordat je antwoord krijgt op de vraag ‘Hoe schrijf je een biografie?’, stellen we je een wedervraag. Heb je goed nagedacht over het levensverhaal dat je wil vertellen? Schrijf je over je eigen leven of werk je het verhaal van een ander uit? Hoewel je voor beide verhalen met herinneringen, gebeurtenissen en ervaringen bezig bent, zitten er verschillen én voordelen aan beide opties.

Voor een autobiografie (een verhaal over jezelf) ben jij het onderwerp en daarmee het middelpunt van je verhaal. Je hebt je eigen leven natuurlijk snel samengevat en samengesteld, maar dat betekent ook dat je wellicht te diep in dit verhaal zit. Schrijf je een biografie? Dan kan je als ‘buitenstaander’ een objectieve rol innemen en het verhaal uitwerken alsof je het verhaal voor de eerste keer te horen krijgt.

Stap 2. Bepaal welke gebeurtenissen je wil gebruiken

Nu je hebt besloten wie het onderwerp van je biografie is, ga je eerst aan de slag met de opbouw van het verhaal. Een levensverhaal kan enorm uitgebreid zijn! Begin niet meteen met schrijven, maar werk in steekwoorden specifieke gebeurtenissen uit. Haal herinneringen op van jezelf of plan gesprekken in met de hoofdpersoon van de biografie. Indien dat laatste niet mogelijk is, raden we je aan om voldoende onderzoek te doen naar het leven van je hoofdpersoon. Met deze informatie kan jij de leidraad van de biografie opstellen.

Stap 3. Werk highlights uit

Niets is zo lastig, om meteen een volledig verhaal op papier te zetten. Nu je de hoofdpunten hebt geselecteerd, hoef je zeker niet te beginnen bij het begin. Natuurlijk werk je wel in een chronologische structuur, maar je hoeft de biografie niet op chronologische volgorde uit te werken. Heb je meer informatie over een specifieke gebeurtenis? Werk deze dan eerst uit, voordat je de volledige biografie schrijft. Uiteindelijk zul je zien dat deze ‘highlights’ je op weg helpen met de rest van het verhaal.

Stap 4. Knoop gebeurtenissen aan elkaar

Door eerst specifieke gebeurtenissen uit te werken, heb je overzicht van wat je wel en vooral wat je nog niet weet of hebt uitgewerkt. Daarom is het nu tijd om deze gebeurtenissen aan elkaar te knopen. Op deze manier vul je langzaamaan de gaten in je verhaal op. Houd hierbij de structuur aan die je eerder hebt opgesteld. Zie je een duidelijke overgang in je verhaal? Goed gedaan, je hebt jouw belangrijkste taak volbracht: je neemt de lezer echt mee in het levensverhaal.

Stap 5. Loop het verhaal van begin tot eind na

Een goed verhaal heeft een duidelijk begin, midden en eind. Denk je bij het einde beland te zijn? Lees je verhaal dan van begin tot eind door. Op deze manier controleer je wat je eerder hebt opgeschreven. Pas als je helemaal tevreden bent met jouw creatie, is jouw biografie af. Natuurlijk bepaal je hierin zelf hoe hoog je de lat legt, maar weet dan dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Je kunt het beter 1 keer heel goed doen, dan dat je meerdere keren halfbakken werk aflevert.

Stap 6. Bepaal hoe je de biografie gaat delen

Ben je klaar met jouw biografie schrijven? Vul je verhaal dan aan met mooie, bijpassende afbeeldingen zodat je verhaal visueel wordt voor de lezer. Denk daarnaast goed na over de volgende vraag: hoe wil jij dit verhaal met anderen delen? Pak dit professioneel aan en laat je biografie drukken. Op deze manier heb je een fysiek, professioneel exemplaar in handen waar je echt trost op mag zijn.

Maak jouw biografie bij Bookadew

We hopen dat we je met het stappenplan ‘Biografie schrijven’ goed op weg hebben geholpen met de creatie van jouw biografie. Ben je klaar voor de volgende stap in een biografie maken? Laat ons je helpen! Bij Bookadew produceer jij heel eenvoudig een biografie of autobiografie van hoge kwaliteit in een kleine oplage. Het resultaat? Een fysiek exemplaar van een bijzonder verhaal wat je makkelijk met anderen deelt. Gebruik onze online prijscalculator om je biografie samen te stellen. Heb je vragen of kom je er niet uit? Dan mag je altijd contact met ons opnemen.