Producten

Welke papiersoort past het beste bij mijn boek?


Weken, maanden of zelfs jaren ben je bezig geweest met het schrijven/opmaken van jouw eigen boek! Eindelijk is het af en vervolgens is het tijd voor de volgende stap: het laten produceren van je boek. Bij het omzetten van jouw digitale boek in een papieren versie komen er allerlei vragen op je pad. Zo ook de keuze van de papiersoort. Dit is voor het grootste deel een kwestie van smaak maar er is een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We helpen je graag op weg!

Persoonlijke smaak

Zoals al eerder aangegeven, is de keuze van een papiersoort voornamelijk een kwestie van smaak. Hou je van een witte papiersoort of heb je liever een crèmekleur? Wil je een matte of een glanzende variant? De papiersoort is erg belangrijk voor de sfeer van je boek. Schrijf je bijvoorbeeld een Roman zonder afbeeldingen en wil je een wat “romantischere uitstraling” dan kiest men vaak voor de matte/ruwe papiersoort (heel toepasselijk) “romandruk”.

Wel of geen afbeeldingen

Wellicht een van de belangrijkste vragen is of er veel afbeeldingen/illustraties/foto’s in het boek zijn gebruikt. Deze worden het scherpste weergegeven op een gladde gestreken papiersoort. Op een ruwere papiersoort worden afbeeldingen minder scherp weergegeven. Dit komt doordat inkt minder vloeit op glad papier dan op ruw papier. Bij boeken met veel afbeeldingen wordt veelal gekozen voor een gestreken papiersoort zoals Silk mc of Heaven 42. Silk Mc wordt vaak gebruikt bij boeken die zowel tekst als afbeeldingen bevatten. Heaven 42 is onze witste papiersoort die daardoor enorm geschikt is voor bijvoorbeeld fotoboeken en speciale uitgaves.

Gramsgewicht papier

Naast de papiersoort is het gewicht van het papier een keuze die gemaakt moet worden. Het spreekt voor zich dat een dikkere papiersoort zorgt voor een dikker boek. Daarnaast moet je je beseffen dat dunner papier meer doorschijnt dan dikker papier. Officieel heet dit de opaciteit/bladformatie van het papier.

Genaaid gebonden

Wanneer je informatie opvraagt of gaat Googlen over de afwegingen bij de keuze van een papiersoort lees je vaak dat de bindwijze hier o.a. bepalend in is. Wanneer een gelijmd (garenloos) boek afgewerkt wordt, moet je een papiersoort kiezen waar de lijm goed op kan hechten. Omdat we bij Bookadew alleen genaaid gebonden boeken produceren, is dit niet van belang!

Onze papiersoorten

Onderstaande papiersoorten zijn de papiersoorten die wij bij Bookadew aanbieden.

PapiersoortGewichtenKenmerkenSoort boeken
Silk mc135 g/m2

 

150 g/m2

170 g/m2

Warm wit (CIE 102)

 

Glanzend

Boeken met een combinatie tussen tekst en afbeeldingen
Romandruk100 g/m2Crèmekleurig

 

Ruw

Leesboeken, romans en pockets zonder afbeeldingen
Houtvrij offset100 g/m2

 

140 g/m2

Prettig wit (CIE 150)

 

Mat

Proefschriften, scripties, schoolboeken, notitieboeken, agenda’s enz.
Silk mc écht wit (Heaven 42)170 g/m2

 

200 g/m2

Absoluut wit (CIE 155)

 

Glanzend

Fotoboeken en boeken met een luxe uitstraling

Voor uitgebreidere informatie per papiersoort klik hier. Wil je onze papiersoorten graag met eigen ogen beoordelen vraag dan ons gratis sampleboek aan!