back

Oet?gesjpeeld – Valsj Plat

20 oktober 2022 |“Oet?gesjpeeld – Valsj Plat” is een boek vol met de kiekjes van de Limburgse band Valsj Plat van 1983 tot en met 2022 en meer …

Dialectband Valsj Plat uit Geleen is nog lang niet “oetgesjpeeld”, maar heeft wel al heel veel vastgelegd in een dik boek! De band Valsj Plat – bekend om hun Limburgse teksten op nummers van The Rolling Stones – is wereldberoemd in de “Waereldsjtad” en ver daarbuiten. Bandlid Harry Schmeits heeft alles vastgelegd in het boek ‘Oet?gesjpeeld – Valsj Plat’.

Hoe is de band Valsj Plat ooit ontstaan?

„In het voorjaar van 1983 zat ik samen met Puk Daniëls op vrijdagmiddag in de kroeg en hij vroeg of ik zin had om mee te doen aan het Smartlappenfestival in toenmalig Café de Doufpot in Geleen. Samen met Bert Kroezen en een collega van Puk zijn we toen het podium opgeklommen met een vertolking van Greetje op muziek van Angie van The Stones. We werden die avond tweede achter Ben Erkens en Quick Veer. Die avond was ook een cafébaas uit Obbicht aanwezig die ons gelijk een optreden aanbood als we meer Limburgse varianten zouden maken. Toen zijn we gestart.” 

Het boek heet Oet?gesjpeeld. Vanwaar het vraagteken?

„Eigenlijk zijn we een jaar of tien geleden al gestopt, maar we vinden het zo nu en dan nog leuk om muziek te maken. In 2014 kwamen we bijeen voor het 375-jarig jubileum van schutterij Marcellinus en Petrus en in 2019 voor het 25-jarig jubileum van Mama’s Pride. Ook dit jaar gaan we weer spelen, in september tijdens de kermis in Oud-Geleen. Eigenlijk zijn we nooit uitgespeeld.”

@DeLimburger

Meer info: valsjplat1983@gmail.com

Kenmerken:

type boek: hardcover
formaat: 290×290 mm
binnenwerk: 428 pagina’s
bedrukking omslag: eenzijdig full colour
bedrukking binnenwerk: tweezijdig zwart
papier binnenwerk: 170 g/m2 silk mc écht wit (Heaven 42)
afwerking: eenzijdig glanslaminaat + gekleurde schutbladen (rood / Lampone)