Een ISBN-nummer, heb ik dat nodig?

Je hebt je boek zo goed als af en wilt deze in eigen beheer gaan uitgeven. In de laatste fases van het afronden van jouw boek komt het onderwerp “ISBN-nummer” waarschijnlijk vaak voorbij. Maar waar is dit nu eigenlijk voor nodig, hoe kom je aan jouw eigen ISBN en heeft het wel een meerwaarde voor jouw boek? Wij maken je graag wat meer wegwijs in de wereld van de ISBN-nummers!

Wat is een ISBN-nummer?

Het is niet zo ingewikkeld als dat het misschien klinkt. ISBN betekent letterlijk: Internationaal Standaard Boek Nummer. Het is een unieke serie van 13 cijfers die dient als een soort paspoort voor jouw boek. Door dit nummer wordt je boek herkenbaar in de boekenbranche en is het vindbaar en/of bestelbaar voor boekhandels, bibliotheken, warenhuizen en overige aanbieders. Daarnaast is je boek makkelijker te vinden op het internet. Als je aan ons vraagt of een ISBN-nummer een meerwaarde is voor jouw boek dan zeggen we altijd volmondig: JA!

Waar staan al die cijfertjes nu eigenlijk voor?

Voor veel schrijvers konden de cijfertjes in een ISBN-nummer net zo goed chinees zijn, want waar ze precies voor staan is vaak onbekend. Wat betekenen deze cijfers nu eigenlijk? Nou, het nummer is als volgt opgebouwd:

  • EAN standaard (978)
  • Landencode (90 of 94 voor Nederlands taalgebied)
  • Uitgeversaanduiding of prefix
  • Titelaanduiding/boeknummer
  • Controlecijfer

Uitgever is in Nederland een vrij beroep dus iedereen mag zich op die manier registreren. Geef jij jouw boek uit in eigen beheer? Dan ben jij dus zelf de uitgever hiervan! Best cool toch? Verzin een naam die jij als uitgever wilt registreren. Een uitgeversnummer of prefix ontvang je na registratie.

Hoe vraag ik dit nummer aan?

Een ISBN-nummer kun je zelfstandig aanvragen via de website van mijn ISBN. Dit proces bestaat uit 6 stappen:

Stap 1: Registreren en inloggen via Mijn ISBN
Stap 2: Keuze maken tussen één ISBN of een reeks
Stap 3: Gegevens van het boek invullen
Stap 4: Betrokken personen doorgeven
Stap 5: Eventuele extra datagegevens invoeren
Stap 6: ISBN aanvraag definitief maken en optioneel een barcode (voor op de omslag van het boek) laten maken

Lukt iets niet? Je mag altijd bij ons (kosteloos) aan de bel trekken, dan helpen we je een handje!

Wat kost me dit allemaal?

Wat de kosten zijn van een ISBN-nummer is afhankelijk van de hoeveelheid nummers die je wilt afnemen. Bedenk van tevoren goed of je slechts één boek uitgeeft of dat het boek bijvoorbeeld onderdeel is van een groter geheel, zoals een serie of een boek in meerdere uitvoeringen. In dit laatste geval vraag je een reeks ISBN-nummers aan. Je ontvangt dan nummers die opeenvolgend zijn. Dit is een stuk voordeliger dan één los nummer.

Tarieven voor ISBN-nummers (2019) zijn:

1 ISBN-nummer:        €99,50
Reeks van 10:             €258,00

Extra – Leuk weetje:

Het begrip “ISBN-Nummer” zoals wij dat in de praktijk noemen, is in feite een pleonasme. Het woord “nummer” zit namelijk al in de afkorting verwerkt. Eigenlijk zeggen we dus Internationaal Standaard Boek Nummer nummer. Wist je dit? Best gek hè!