Ontwerp

Mijn boek vormgeven, hoe doe ik dit?


De vormgeving van jouw boek is bijna net zo belangrijk als de inhoud ervan. Het oog wil ook wat! De gehele lay-out van het boek bepaalt mede of mensen er in eerste instantie door getriggerd raken. Hiermee bedoelen we zaken als de papiersoort, formaat en opties als een leeslintje maar zeer zeker ook het design van jouw boek.

Opmaak-programma’s

Je kunt boeken op talloze manieren opmaken. 3 van de meest gebruikte programma’s zijn:

  • Adobe InDesign: We kunnen wel stellen dat Indesign het meest geschikt is voor het opmaken van een boek. Echter is dit een vrij complex programma dat voornamelijk door professionals wordt gebruikt. Het programma biedt talloze mogelijkheden en geeft voor veel creatieve vrijheid.
  • Microsoft Word: Een programma dat de meeste mensen op hun computer hebben staan en eenvoudig mee overweg kunnen. Het is voornamelijk bedoelt als “tekstverwerker”. Schrijf je dus een roman dan kun je dit eenvoudig in Word doen. Voor boeken die voornamelijk uit afbeeldingen bestaan en aflopende pagina’s bevatten, is het echter niet erg geschikt. Meer informatie over het opmaken van een boek in Word lees je hier.
  • Pages (Apple): Pages is te vergelijken met Word maar is de variant van Apple. De programma’s lijken enorm op elkaar en hiervoor gelden dus ook dezelfde adviezen. Een boek met veel tekst is hierin eenvoudig op te maken maar het is niet heel geschikt voor zeer creatieve projecten met veel afbeeldingen.

Boekomslag

We hoeven je denk ik niet te vertellen dat de omslag van jouw boek enorm belangrijk is. Het is het eerste visitekaartje waar je oog op valt (of niet…). Het moet aansluiten bij de boodschap van jouw boek, opvallen en technisch kloppen. Dit is echt een vak apart en wordt dan ook vaak door schrijvers uitbesteed aan professionele vormgevers. Denk dus goed na over hoe de omslag eruit moet komen te zien en vraag je af of je hulp van een professional wilt inschakelen.

Hoe maak je de omslag op?

De omslag van jouw boek bestaat uit een achterkant, rug en voorzijde. Deze lever je aan in als Pdf-bestand als spread.

De rugdikte wordt bepaald door de specificaties van jouw boek zoals bijvoorbeeld het aantal pagina’s en de papiersoort. Wat de rugdikte van jouw boek moet worden, wordt weergegeven in onze online prijscalculator.

Meer informatie over het aanleverspecificaties lees je hier.

Hulp nodig?

In onze prijscalculator bieden we je de mogelijkheid om te kiezen voor de optie “omslag-ontwerp”. Voor €60,- excl. btw ontwerpen wij jouw omslag op professionele wijze. We hebben contact over jouw wensen en je kunt eventuele afbeeldingen of teksten aanleveren die we vervolgens hierin verwerken.

Hulp nodig met het binnenwerk van jouw boek? Neem dan contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden samen.